Logo Gmina Sieroszewice

menu

Licznik odwiedzin

W tym miesiącu: 14804
W sumie: 296069

News

News zdjęcie id 790

Komunikat dotyczacy wirusa WZW

21.04.2017

KOMUNIKAT

Powiatowy Zespół Reagowania Kryzysowego oraz Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny informuje, że na terenie powiatu ostrowskiego od początku lutego do dnia 21.04.2017 r. odnotowano 16 przypadków zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A. Było wśród nich 7 kobiet i 9 mężczyzn w wieku od 17-tu do 57 lat. Byli wśród nich uczeń Liceum Ogólnokształcącego, pracownik urzędu, fryzjer, studentka, ślusarz, mechanicy samochodowi, bezrobotni i 3-ech pracowników związanych z branżą spożywczą.

Wirusowe zapalenia wątroby typu A szerzy się głównie drogą pokarmową. Do zakażenia może dojść również drogą seksualną oraz rzadko poprzez krew drogą naruszenia ciągłych tkanek. Ze względu na występowanie (czasowo) wirusów w wymazach nosowo-gardłowych rzadko może dochodzić do zakażenia drogą kontaktową” – opracowanie z książki „Choroby zakaźne i pasożytnicze” – epidemiologia i profilaktyka – autor Wiesław Magdzik i inni.

Informujemy, że wszystkie osoby chore zostały hospitalizowane na oddziałach zakaźnych i stan ich zdrowia ulega poprawie.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ostrowie Wielkopolskim, z każdym chorym przeprowadza szczegółowy wywiad epidemiologiczny, z którego stara się uzyskać informację dotyczącą kontaktów z innymi osobami oraz wyjaśnieniem co te osoby jadły w okresie od miesiąca  do dwóch miesięcy  przed zachorowaniem. Od momentu zakażenia do chwili wystąpienia objawów chorobowych mija od 15 do 50 dni (średnio jeden miesiąc). Na tej podstawie Państwowa Inspekcja Sanitarna obejmuje nadzorem epidemiologicznym i lekarskim wszystkie osoby  z bliskiego kontaktu. W uzasadnionych przypadkach dokonywane są też badania laboratoryjne. Z wywiadów epidemiologicznych typuje się te obiekty żywnościowo-żywieniowe, które pacjenci  zapamiętali. W tych właśnie obiektach przeprowadza się kontrole.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A często nazywane jest żółtaczką pokarmową lub chorobą „brudnych rąk”. Należy pamiętać, że najwięcej wirusów znajduje się w kale, dlatego też przestrzeganie elementarnych zasad higieny, a zwłaszcza dokładne mycie rąk zapobiega rozprzestrzenianiu się tej choroby. W zakładach produkcyjnych i rozprowadzających żywność powinny znajdować się między innymi środki do dezynfekcji toalet, do dezynfekcji rąk, a w przypadku kontaktu z żywnością nieopakowaną - używanie rękawiczek jednorazowych.

Nie ulega wątpliwości, że podstawowym zabezpieczeniem przed zachorowaniem są szczepienia ochronne. W wypadku szczepienia przeciwko WZW  typu A są one płatne.

Powiatowy Zespół Zarządzania Kryzysowego oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna zdając sobie sprawę z powagi sytuacji, ponieważ do wielu lat nie odnotowano zachorowań na WZW typu A, apeluje jednak o niepoddawanie się nieuzasadnionej panice. Wszystkie podejmowane działania minimalizują zagrożenie i w chwili obecnej nie ma najmniejszych podstaw do stwierdzenia, że żywność jest niebezpieczna albo, że istnieje taki zakład żywnościowo-żywieniowy, który należałoby omijać. Jeśli taki zakład by istniał zostałby unieruchomiony decyzją Państwowego Inspektora Sanitarnego. Nie można jednak wykluczyć pojawiających się nowych zachorowań, ponieważ o zakończeniu „epidemii” będzie można mówić, gdy od ostatniego zachorowania minie 50 dni.

                        Przewodniczący                                                                 Państwowy Powiatowy
                      Powiatowego Zespołu                                                               Inspektor Sanitarny
                  Reagowania Kryzysowego                                                 Tadeusz Andrzej Biliński
               Wicestarosta Roman Pacholczyk  

Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.